I Walked with a Zombie – The Seventh Victim
I Walked with a Zombie – The Seventh Victim (Criterion nr.1236) (4k)
USA – 1943 – Jacques Tourneur, Mark Robson (svart-hvitt) –69 minutter, 71 minutter – Skrekk, Voodoo, Satanisme, Mysterier
A-filmer forkledd som B-film
Nivå 1 (uten spoilers)
I I Walked with a Zombie blir en ung sykepleier ansatt for å pleie en kvinne på Haiti. Først senere får hun vite at kvinnen er som en levende død. I The Seventh Victim forsvinner søsteren til hovedpersonen i New York. Letingen etter søsteren fører henne inn i et skremmende miljø.
Nivå 2 (med spoilers)
I Walked with a Zombie har en tittel som ikke gjør filmen noen tjenester. Når det er sagt, så kan jeg heller ikke komme på en annen film som har et slikt spenn mellom kvaliteten du forventer av en film med en slik tittel, og filmens faktiske kvaliteter. Filmen er faktisk et mesterverk.
Vår kvinnelige hovedperson heter Betsy, og er sykepleier. Vi møter henne tidlig i filmen, under et jobbintervju. Hun blir spurt om hun tror på heksekunst. Jobben innebærer å dra til Vest India. Her skal hun pleie Jessica, konen til sin oppdragsgiver. Jessica fremstår som en zombie, en levende død. Hun kan ikke oppnås kontakt med, men beveger seg apatisk rundt. Det er flere teorier om hennes tilstand, og hva den kommer av. Legen foreslår sykdom med tilhørende feber, en feber som har brent ut ryggmargen. Ektemannen Paul Holland klandrer seg selv for sin stygge oppførsel mot henne som har gjort henne traumatisert. En siste mulighet er at hun er utsatt for voodoo på grunn av sin dårlige oppførsel. For Jessica var ikke snill.
Betsy blir med tiden forelsket i Paul Holland. Derfor er det vanskelig å si med sikkerhet hva som er hennes motivasjon da hun bifaller legens forslag om å gi insulinsjokk til Jessica. Insulinsjokket kan ta livet av henne. Er det for Jessicas beste eller aner hun muligheten til å få Paul for seg selv? Uansett har det ingen effekt. Hushjelpen Alma hos Holland foreslår at Voodoo kan hjelpe Jessica med å bli frisk. Betsy blir overtalt til å ta med Jessica til de innfødte og se om de kan hjelpe henne. Nå ønsker hun det beste for Jessica. Men voodoo kan ikke hjelpe henne.
Mrs. Rand er moren til Wesley, Paul Hollands halvbror. Hun sier at Jessica er en zombie, og sent i filmen skal hun innrømme å ha påkalt en forbannelse over Jessica. Hun gjorde det siden Jessica han tenkt å dra fra Paul, sammen med Wesley. Paul er ikke mottagelig for voodoo, men det er Wesley.
Betsy møter Wesley for første gang på en cafe på bytorget. Han er kjent for å drikke for mye. Til å begynne med er det koselig, de blir kjent og har en fin samtale. Det skal snu da en gatemusikant synger en sang hvor teksten tydelig handler om Hollandfamilien. I detalj forteller den om Jessica og de to brødrene. Wesley får avbrutt sangen, og musikanten beklager. Men da Wesley har drukket seg fra sans og samling senere på kvelden, starter musikanten opp igjen. Mrs. Rand kommer og tar hånd om sønnen.
Det at Wesley er mottagelig for voodoo, blir avgjørende i filmen. Det er han som dreper Jessica med en pil, og bærer henne ut i vannet. Bak ham går en zombie med de samme armbevegelsene. Wesley går ut i vannet bærende på Jessica, til de begge drukner.
The Seventh Victim er en god gammeldags whodunnit, krydret med eksotiske og okkulte ingredienser. Mary drar umiddelbart til New York da hun får høre at hennes søster er savnet. Hennes søster Jacqueline drev et kosmetikkfirma som gjorde det bra. Dette firmaet hevder kollegaen ble solgt til henne før Jacqueline forsvant. Mary tipses om Dante’s Restaurant, og derfra finner hun søsterens leilighet i 2.etasje. Her henger det ren renneløkke klar, og en stol under…
Mary går til politiet, hun mener hun har nok til å anmelde forsvinningen. Politiet er ikke veldig interessert, men i forværelset sirkler privatdetektivene som livnærer seg på klienter som ikke får politiets interesse. En av dem, Irving August, tar saken for småpenger. De bryter seg inn i kosmetikkfirmaets lokaler om natten, etter at August finner ut at selskapet ble gitt bort, ikke solgt. Der inne blir August drept med kniv. Mary kommer seg unna, men ser tre mannfolk ta undergrunnen senere den kvelden. De har tydeligvis vært på fest, og en av dem er snydens og må støttes av de to andre. Hatten faller av ham, og Mary ser at det er August.
George Ward er Jacquelines kjæreste. Han har sin etterforskning gående. Dr. Judd oppsøker Ward for å få penger til Jacqueline, som han hevder er under hans behandling. Han er psykolog. Om han ikke får behandle henne, kan det skade henne mentale helse. Han hinter mot en graviditet.Judd oppsøker Mary senere, og sier han skal ta henne med til Jacqueline. Han blir stresset da hun er borte, og overlater Mary til seg selv. Men hun får møtt Jacqueline, så hun er i live.
Jason er en søt dikter, som gjerne vil hjelpe Mary. Han finner ut hvilke bøker Jacquelines kollega og dr.Judd har lånt på biblioteket. Bøkene knyttes til djeveldyrkere. Vi får se et møte de avholder, hvor de blir enige om at Jacqueline må dø. Hun er en av dem, og de er ikkevoldelige, men reglene deres er litt uklare. De er ikkevoldelige, men de som motarbeider dem må dø (!?) 6 forrædere har blitt drept. Jacqueline skal bli nummer 7.
Men Jacqueline er selv en morder. Hun overnattet i skjul i firmaets lokaler, og da August snek seg innpå henne, fikk hun panikk og knivstakk ham. Dette tynger henne, og gjør henne mottagelig for djeveldyrkernes press om at hun skal drikke gift og dø. Hun gir nesten etter, men ender med ikke å få drukket giften. Djeveldyrkerne sier de ikke vil drepe henne nå, men når det ikke gikk med gift, blir det brukt vold snart. Snart betyr samme kveld, for en av dem følger etter Jacqueline. Han har henne i et smug, springkniven er tatt fram men hun reddes av en teatertrupp på vei til en pub. Hun rømmer gjennom hele natten, før hun kommer seg hjem og tar sitt eget liv med hengeløkke og stol i leiligheten sin.
Begge disse filmene er virkelig gode, med I Walked with a Zombie som den virkelige juvelen her. En smart, atmosfærerik og fascinerende film. Skummelt på en intelligent måte, uhyggefølelse som kommer fra oss selv på grunn av alt vi forestiller oss. Skygger og lyder, forventninger og myter, oppbygging og skuespill, alt skaper denne magiske filmopplevelsen.
The Seventh Victim er film som var tidlig ute med å bryte tabuer. Her diskuteres satanisme, selvmord, ensomhet, gruppepress av det fatale slaget og pessimistiske syn på livet. Også en meget atmosfærerik film som skaper sin uhygge i samarbeid med deg. Begge filmene er meget effektivt fortalt. De varer kun i en knapp time, men blunk og du har mistet en vesentlig opplysning i historien. Her er mye å lære i den edle kunst å formidle en historie.
Ved ikke å vise det skumle, ble det skummelt. Dette er et fellestrekk ved Val Lewtons filmer, som var med på å gjøre dem så gode. Det, blandet med originalitet, dybde og ordentlig godt håndverk, løftet dem ut av skrekkfilmens b-filmverden.
Val Lewton hadde sin egen måte å vise antipati mot mennesker han ikke likte. I stedet for å kritisere eller gjøre narr av dem, kledde han seg fornærmende. En favoritt var et slips med hunder som kastet opp, det skulle vise hva han syntes om sin samtalepartner.
Filmer som kan oppleves like i handling, tone, stil eller tema: Cat People, The Leopard Man, The Serpent and the Rainbow, Angel Heart og Island of Lost Souls.
Øyeblikket: I Walked with a Zombie: Første gang vi ser den innfødte zombien, stående livløs i åkeren. Øynene er døde og utstående, skikkelig skummelt. The Seventh Victim: Forfølgelsesscenen hvor djeveldyrkerne går etter Jacqueline, og har bestemt at hun må dø. I de mørke smugene trekkes en springkniv frem da han har tak i henne. Hun reddes av teatertruppen.
Lyd og bilde
New 4K digital restorations of both films, with uncompressed monaural soundtracks on the 4K UHD and Blu-ray editions. In the 4K UHD edition: One 4K UHD disc of the films and one Blu-ray with the films and special features: Veldig fint bilde på begge filmene. Ikke så rart, de er produsert av samme produsent, Val Lewton, i samme år. Kontrast er flott, skarphet er god. Men du skal ikke langt utenfor fokusområdet før bildet blir litt soft. Det å holde skarphet i forgrunn og bakgrunn krever masse lyssetting, og dette er lavbudsjettsfilmer, B-filmer. Allikevel, detaljerte og skadefrie bilder som imponerer stort. Lyden er i mono, noe tynn, men grei til dialogen.
Ekstramateriale
Audio commentary on I Walked with a Zombie featuring authors Kim Newman and Stephen Jones: Dette sporet oppleves litt masete. Begge er hektiske, og samtalen mellom dem bærer preg av dette. Både her og andre steder i ekstramaterialet trekkes Jane Eyre frem som inspirasjon for filmen. Newman og Jones tar opp noen interessante problemstillinger i filmen.
Audio commentary on The Seventh Victim featuring film historian Steve Haberman: Dette sporet er bedre, og roligere. Kanskje kommentatorspor er bedre egnet for én person, hvert fall om deltagerne er maniske.
Interview with film historian Imogen Sara Smith: Dette videoessayet, ofte kalt interview av Criterion, er på 47 minutter. Jeg må si jeg har sett Smith bedre enn dette. Noe god informasjon å ta med seg, men alt i alt ikke så bra. Spesielt I Walked with a Zombie må sies å være folk horror. Val Lewtons filmer handler ofte om outsidere, om kvinner, om det moderne kontra det tradisjonelle og mulige ugjerningsmenn. Man vet heller aldri helt hvordan ting henger sammen. Alltid en følelse av tvil.
Audio essays from Adam Roche’s podcast The Secret History of Hollywood featuring stories about the casts, crews, and productions of both films: Disse to sporene var litt kjedelige, de handlet ikke nok om filmene. Her blir mye tatt med, Hollywoodsladder og anekdoter om stjerner og produsenter, regissører og kjendiser.
Shadows in the Dark: The Val Lewton Legacy (2005), a documentary featuring Newman; Val E. Lewton, son of producer Val Lewton; filmmakers William Friedkin, Guillermo del Toro, George A. Romero, John Landis, and Robert Wise; actor Sara Karloff; and others: Dette er en kjempefin dokumentar på 54 minutter. Masse, masse informasjon som gjør oss kjent med Val Lewton, hans tankegang og filmene hans.
Excerpts from “The Origins of the Zombie, from Haiti to the U.S.,” an episode of the PBS series Monstrum, hosted by scholar Emily Zarka: Kort og grei innføring i voodoo, som en sammensmelting på Haiti av slavene afrikanske religion med katolisismen. Opprinnelig var zombiebeskrivelsen som et hjelpeløst og apatisk menneske, et tomt skjell. I populærkulturen ble zombien etter hvert drevet av lyst, og voldelig. Kvinnelige zombier skulle man kunne styre. Haitiopprøret skjedde i 1804, og slaveri ble forbudt i 1805. 12 minutter langt innslag.
Det følger også med to lydspor som omhandler skuespillerinnen fra The Seventh Victim, Jean Brooks (53 minutter), og fra både I Walked with a Zombie og The Seventh Victim, skuespiller Tom Conway (69 minutter). Han er for øvrig broren til George Sanders, kjent fra Hitchcock filmer. Han spilte alltid den perfekte engelske gentleman, selv om brødreparet er russiske. De var født inn i overklassen i St. Petersburg, vokst opp med champagneglass og overflod. Ingen av sporene var fascinerende for meg, dette må være for de meget spesielt interesserte.
Trailers: The Seventh Victim: Dårlig og kort trailer med dårlig bilde. 74 sekunder. I Walked with a Zombie: En dramatisk trailer med fortellerstemme. Litt kortere, men mye bedre. 64 sekunder.
Essays by critics Chris Fujiwara and Lucy Sante: Fujiwara har skrevet et greit essay om I Walked with a Zombie. Tournieur sa aldri nei til et manus han fikk tildelt. Val Lewton derimot, avviste et manus han fikk fra skrekkfilmkongen Curt Siodmak og ga det til Ardel Wray. Hun skapte en flott historie i I Walked with a Zombie. Tournieur blandet ofte inn et hint av det overnaturlige i filmene sine. Sante har skrevet et like greit essay om The Seventh Victim. Budsjettet til filmen var $150 000. Den storslagne trappen fra Orson Welles film The Magnificent Ambersons er brukt i åpningsscenen i filmen. Filmen ble slaktet av kritikere, men noen regissører likte den. Carol Reed blant annet. Og antageligvis Hitchcock, siden han må ha rappet dusjscenen i Psycho herfra.