The Horse’s Mouth

The Horse’s Mouth (Criterion nr. 154)(DVD)

1958 – Ronald Neame (farger)

En kompromissløs kunstner

Nivå 1 (uten spoilers)

Kunstmaleren Gulley Jimson løslates fra fengsel etter å ha sittet inne i en måned. Han blir tilbudt hjelp av unge Nosey, men avfeier han på en brysk og uhøflig måte. Han forsøker til og med å bli satt i fengsel igjen for å slippe selskapet til Nosey. Deretter går han rett tilbake til handlingene som fikk ham i fengsel i utgangspunktet, det vil si trusseltelefoner til en millionær.

Nivå 2 (med spoilers)

Jimson er en ekte kunstner, som kun lever for å male. Han er konstant på jakt etter det perfekte canvas for sitt mesterverk, det kan gjerne være en vegg! Den fantastiske Alec Guinness skrev manus til denne filmen, basert på en roman av Joyce Cary. Dette var det eneste manuset han skrev. Han spiller også hovedrollen. Guinness var drivkraften bak det at filmen ble laget i det hele tatt, for Ronald Neame hadde forkastet boken som mulig filmidé noen år tidligere.

Filmen starter som en komedie, med Jimson som en ubehøvlet og grov grinebiter som man allikevel lett kan like. Guinness tar til seg en meget grov og dyp stemme, som sammen med en litt urytmisk gange passer karakteren godt. Komedien består mye av hans aggressive holdning til samfunnet og menneskene rundt ham. Gulley Jimson lever sitt eget liv på utsiden av samfunnet, av og for kunsten. Han har ingen skrupler med å låne, lyve og lure for å kunne skape sin kunst. Slik sett er han et motstykke til John Cassavetes innen filmen.

Etter hvert som historien skrider frem, tar den en mørkere form. Vi ser at Jimsons valg får negative konsekvenser både for ham selv og de nærmeste rundt ham. For å få sin etterlengtede vegg til å male på, ødelegger han leiligheten til et rikt, kunstentusiastisk par. Hans støttespiller gjennom de vanskelige tidene, Coker, mister jobben på grunn av ham. Millionæren dør, muligens som følge av stresset med de evinnelige telefonene fra Jimson. Det alvorlige får mer spillerom og filmen blir mer en karakterstudie av en kompromissløs kunstner enn en komedie. Kanskje kan unik og genial kunst bare lages når alt annet blir uviktig?

Studiet av en eksentrisk og smågal maler, blir balansert av at han etter hvert får en dreining i verdisynet sitt. Han tillater andre mennesker litt mer rom i sitt liv, uten at han firer i sin rigide holdning til kunst. Gulley Jimson utvider i stedet sin totale kapasitet. Dette er et trekk ved historien jeg finner sympatisk. Han streber mot noe høyere ved å jobbe med seg selv, i stedet for at en egenskap nødvendigvis må ofres for å gi plass til annen egenskap.

Musikken i filmen passer personligheten til Jimson godt. Ronald Neame fant musikk som virket lystig og litt oppesen. Det beste var at musikken var gratis å bruke, siden komponisten var russisk og musikken dermed ikke bundet av vanlige rettighetsavgifter. Innspillingen startet på en merkelig måte. Alec Guinness ble mer og mer mutt etter de første dagene. Den femte dagen spiste han ikke sammen med de andre på settet. Neame tok en prat med Guinness og fikk høre grunnen. Guinness mente at alle mennesker har et behov for å være skuespillere i 10-14 års alderen, for eksempel som cowboyer og indianere. Men de vokser det av seg. Men skuespillere gjør ikke det. Derfor må de behandles som barn. Og ingen hadde klappet han på skulderen og sagt at han gjorde en god jobb. Han trengte denne oppmuntringen konstant. Regissøren måtte bare le, fordi alle de andre slet jo med å komme opp på Guinness sitt nivå!

Lyd og bilde

Litt flimrende farger i bildet. Ellers fint. Lyden er OK.

Ekstramateriale

Video interview with director Ronald Neame:Meget sympatisk og behagelig intervju med regissøren, hvor vi får små historier fra innspillingen og unnfangelsen av filmen.

D.A. Pennebaker’s short documentary film Daybreak Express, which opened the original New York theatrical run of The Horse’s Mouth, plus a video introduction by Pennebaker: Kortfilm med et pulserende jazzspor som står utrolig godt til bildene av storby og jernbaner.

Original theatrical trailer: Smart sammensatt trailer med mange av de minneverdige scenene