Port of Shadows

Port of Shadows (Criterion nr. 245)(DVD)

1938 – Marcel Carné(svart-hvitt)

Skyggehavnen

Nivå 1 (uten spoilers)

En desertør (Jean Gabin) fra den franske hæren kommer til Le Havre. Han skjuler seg i hytta til en mann som kaller seg Panama. Her møter han Nelly og forelsker seg. Dette gjør det vanskeligere å kunne forlate landet…

Nivå 2 (med spoilers)

Jean er en desillusjonert soldat, som har valgt å hoppe av fra hæren. Han blir usedvanlig godt tatt i mot av Panama, og skiller seg ikke ut blant klientellet som holder til i Panamas bule. Det er en samling av mennesker som alle er på utsiden av samfunnet. Omgivelsene rundt hytta ytterst på kaia er tåkete og golde. Det er som en liten verden inne i den store verden. Kanskje er den en siste stasjon før man trer inn i dødsriket. Området har en nydelig poetisk atmosfære ved seg.

Til å være en mann på flukt fra kamp og våpen, er ikke Jean særlig heldig med destinasjonen sin. Å forelske seg i Nelly innebærer konflikt med den lokale gangsterkongen. Denne konflikten skal vise seg å bli fatal. Til å skulle være en tøff gangster er han ekstremt usikker og feig. Men den sykelige sjalusien gjør ham livsfarlig. I tillegg lurer den uklare skikkelsen Zabel i bakgrunnen. Han manipulerer alle han er i kontakt med, ingen klarer helt å finne ut av ham. Aner jeg en storpolitisk referanse her?

Marcel Carné har med Port of Shadows laget en av sine beste filmer. Jeg holder fremdeles en liten knapp på Children of Paradise, men den knappen er ikke stor. All ære til Carné og Gabin for å holde fast ved sine visjoner i kamp med produsenten som holdt på å få anfall da han leste manus. Det å ha en superstjerne som Jean Gabin på lag med seg, ga Carné selvtillit nok til å stå imot og få gjennomført prosjektet i den formen som var planlagt.

Selv om historien er mørk, er det allikevel rom for lyspunkter. Kjærligheten mellom Nelly og Jean er ren og sann. Panama er et godt menneske som har en altruistisk holdning til sine medmennesker. Og det er flere eksempler på at menneskene i Port of Shadows behandler hverandre godt. Til og med når man skal ta selvmord, vil man helst at klærne sine skal komme et annet menneske til gode etterpå.

Port of Shadows er en film fra den franske gullalderen innen film. Denne typen film blir ofte referert til som poetisk realisme. Kjernen i historien er romantisk, men formen er mørk, pessimistisk og hard. Filmen er preget av tilstanden og stemningen i Europa på denne tiden. Hitler er på frammarsj og det er kort tid til Frankrike skulle bli okkupert av Tyskland. Dette gir filmen et fatalistisk preg, både i form og handling. Hovedpersonen blir drept på slutten, kunstmaleren tar selvmord og kjærligheten taper. Ikke den typiske Hollywoodhistorien dette. Eller kanskje det er det, bare i fransk tapning…

Lyd og bilde

Port of Shadows har et røft bilde. Det veksler fra meget ustabilt og flimrende til bortimot perfekt. Dette leder meg til å tro at Criterion har jobbet godt med bildet, men at råmaterialet deres har vært meget vanskelig. Der hvor bildet svikter, har det nok ikke vært mulig å få det bedre. Lyden er også problematisk til tider, men ikke så ille. Alt i alt en av Criterions mest problematiske utgivelser på bildesiden.

Ekstramateriale

Gallery of production stills and promotional posters: Bildegalleri med tekstkommentarer.

French theatrical trailer: Denne traileren er for lang. Den røper for mye av handlingen, synes jeg. Bildet er skikkelig herjet, ingen oppussing her.

A 32-page booklet featuring a new essay by cultural historian Luc Sante and a new translation of excerpts from Marcel Carné’s autobiography Ma vie à belles dents (My Life with Gusto): Fint hefte som er den beste bonusen ved denne litt tynne utgivelsen. Mulig at det var vanskelig å finne relevant stoff til en film fra denne tiden.