Kicking and Screaming

Kicking and Screaming (Criterion nr. 349)(DVD)

1995 – Noah Bambaugh (farger)

De unge voksne

Nivå 1 (uten spoilers)

Etter å ha fullført college (høyskole/universitet), blir studentene værende på området. De vegrer seg for å ta steget ut i voksenverdenen. Tiden går med til å diskutere, drikke og sjekke opp jenter.

Nivå 2 (med spoilers)

Grover, Skippy, Max, Chet og Otis er alle rådløse når de blir stilt ovenfor livet utenfor college. Collegelivet er trygt og kjent. Alle har sin rolle og posisjon her. Chet er veteranen som aldri blir ferdig. Han er her på sitt tiende år nå, og jobber som bartender. Grover må innse at hans kjæreste som har mer plan i livet sitt drar til Praha. Skippy vil prøve å studere ordentlig neste år, med sine begrensede evner. Otis er snill og god, men litt frakoblet verden. Max er en sarkastisk og kynisk mann, som ikke helt vet hva han vil.

Regissør Noah Baumbach er fra en intellektuell familie, ganske lik situasjonen i hans rimelig selvbiografiske film The Squid and the Whale. Også denne filmen skildrer miljøer han kjenner godt til. Han har en fin balanse mellom humor og det problematiske, for ikke å si traumatiske. Han går ikke av veien for å avkle intellektuelle spirer, og han gjør det med brodd. Grover kan for eksempel ikke særlig mye om Praha, men slår fast at det ikke er et blivende sted for hans kjæreste. Når han presses, kan han kun resirkulere popkulturelle klisjeer om byen.

Max skjuler sin tafatthet og rådløshet ved å fremstå krass med sine venner, spesielt Skippy. Kan han ikke styre sitt eget liv, kan han i hvert fall gi andre råd! Generelt kan man si at jentene i filmen har mer driv og kontroll over sine liv enn guttene. Chet kommer best ut av det av guttene, selv om han har stagnert i utdanningen. Han har etablert seg som en mentor for de andre, og er hjelpsom og kunnskapsrik.

Baumbach har med debutfilmen sin laget en sprudlende og ærlig film om noe han har stor kunnskap om. Uten store ressurser og spesielt stor teknisk erfaring, men med amatørens vilje skapte han sitt eget filmspråk. Senere har han laget flere filmer, med The Squid and the Whale som et foreløpig høydepunkt. I alle filmene hans er det lett å se at det er en Bambaughfilm.

Lyd og bilde

De dempede fargene og mange mørke innendørsscenene kommer fint frem i denne utgivelsen. Skarpheten er grei. Lyden er enda bedre, med dialog i alle kanaler.

Ekstramateriale

New video interview with writer-director Baumbach: I tolv minutter diskuterer regissøren filmens tilblivelse. En typisk historie om hvordan pågangsmot og vennegjeng kan hjelpe deg til å lage en god film.

New video conversations featuring Baumbach and cast members Chris Eigeman, Josh Hamilton, and Carlos Jacott: 26 minutter med intervjuer som går mer i dybden på teknikker og motivasjoner. Fint.

Rare deleted scenes: Mye bra her, men de ble kuttet hovedsakelig av tempogrunner.

Conrad and Butler in “Conrad and Butler Take a Vacation,” a short film from 2000, directed by Baumbach and starring Kicking and Screaming cast members Carlos Jacott and John Lehr: En 30 minutters kortfilm om venneparet Conrad og Butler som skulle bli noe ala Helan og Halvan. Mange episoder var planlagt.

Brief 1995 interviews with Baumbach and the cast, originally broadcast on IFC: Fine intervjuer hvor teamet i filmen blir utdypet, nemlig unge voksne som har bestått eksamen men som vegrer seg for å begynne voksenlivet.

Theatrical trailer: Meget god og morsom trailer. Gir deg lyst til å se denne filmen.

A new essay by Jonathan Rosenbaum: Godt essay av en av de største filmkritikere i USA. Han sammenligner Baumbach med Wes Anderson og Walt Stillman og slår fast at han er inspirert av Jean Renoirs bruk av kamera.