Charade

Charade (Criterion nr. 57)(Blu-ray)

1963 – Stanley Donen (farger)

Lurt, og lurt igjen!

Nivå 1 (uten spoilers)

En ung kvinne finner seg plutselig forfulgt av ukjente menn, som vil ha henne til å fortelle hvor hennes manns penger er. Men hun vet ikke om noen penger. Heldigvis får hun hjelp av en høy og mørk Cary Grant.

Nivå 2 (med spoilers)

Vel, det finnes rene underholdningsfilmer i The Criterion Collection. Charade er en av dem. Og det er en fornøyelig film, med underfundige nye retninger i historien og morsomme replikker. Dette er en stjernespekket thriller med Cary Grant og Audrey Hepburn øverst på plakaten. James Coburn, George Kennedy og Walther Matthau har også store roller.

Stanley Donen hadde lyst til å lage en lett og morsom thriller med en kvinne i fare i hovedrollen. Han knyttet til seg Cary Grant, og Audrey Hepburn ville gjerne være med siden Grant var med. Så ombestemte Grant seg, dermed ville ikke Hepburn, og Universal skrinla prosjektet. Etter en stund kontaktet Grant igjen Stanley Donen og lurte på om han fremdeles kunne få rollen. Hepburn ville også tilbake nå som Grant var der, og de spilte inn filmen for Columbia.

Regissør Donen har stor moro av å erte publikum. Vi vet ikke før helt på slutten hvor pengene er, eller hva det er. Derfor har han flere scener hvor vi ser rett på det alle er ute etter, denne filmens MacGuffin. Dette mens karakterene i filmen går gjennom alt ting for ting. Donen lykkes i å holde oss på pinebenken i vår iver etter å vite hvor pengene er. Fortellingen skifter tempo og vi, som Hepburns karakter, veksler stadig mellom tillit og mistro til Cary Grants karakter. Godt håndverk, nydelig fotografering, spennende plasser og situasjoner. En av de beste thrillerne fra 60-tallet, i glatt Hollywood innpakning. Samtidig er en romantisk og publikumsvennlig film hvor man kan se to av tidens største stjerner finne kjærligheten.

Charade innehar en litt spesiell kontrast, i det voldsomme og harde opp mot det morsomme og søte. Studioet var bekymret for antall døde, og blodige scener. Kanskje det er det som gjør at filmen holder seg fint i dag. En kynisk thriller med vold og løgn, kombinert med en klassisk, romantisk forviklingskomedie…

Hvis du synes at det er påtagelig mange scener med Cary Grant på venstre side av skjermen mens han ser mot høyre, er det fordi han insisterte å bli filmet med høyre side mot kameraet. Det var hans gode side. Problemet oppsto når hans motskuespillerinne hadde samme ide. I en av hans andre filmer sees Grant ofte bak henne på venstre side, holde rundt henne mens de begge ser mot høyre…

Lyd og bilde

Bildet er i 1.85:1 og i glitrende technicolour. Flott detaljnivå og gnistrende farger. Absolutt godkjent bilde. Lyden er også meget klar i mono.

Ekstramateriale

Audio commentary featuring Stanley Donen and screenwriter Peter Stone: Et meget livlig kommentatorspor, hvor regissøren og manusforfatteren kjegler hele tiden. Men alltid med en stor dose humor. Av en eller annen grunn snakker Stone konsekvent om Stanley Donen i tredjeperson.

Original theatrical trailer: For en morsom trailer! Veldig original ide, som får frem humoren i filmen i tillegg til spenningen.

A booklet featuring an essay by film historian Bruce Eder: Nå er ikke dette en spesielt kompleks film, så essayet blir dermed rimelig overfladisk.