Robinson Crusoe on Mars

Robinson Crusoe on Mars (Criterion nr. 404)(Blu-ray)

1964 – Byron Haskin (farger)

Mennesket på Mars

Nivå 1 (uten spoilers)

En astronaut krasjlander på Mars og må overleve helt alene, med kun en ape som selskap. Adapsjon av Robinson Crusoe satt på planeten Mars.

Nivå 2 (med spoilers)

Robinson Crusoe on Mars er en film med en del svakheter men som også har mange sterke sider. Best er den i skildringen av isolasjon og menneskets evne til å overvinne problemer. Den tør også å ta seg tid til å skildre detaljer og menneskets psyke. Den første timen er langsom og dvelende. Som den originale Robinson Crusoe er Kit Draper en praktisk og innovativ mann, som også har en sterk vilje.

En del av spesialeffektene i denne snart 50 år gamle filmen er datert, men det er heller ikke filmens hovedfokus. Den lykkes med å engasjere oss i Drapers kamp i en ekstremt usikker og vanskelig naturtilstand. Senere i filmen når Friday har blitt introdusert klarer den også rimelig godt å engasjere. Jeg må innrømme at jeg var nysgjerrig hele tiden på hva som skulle skje og hvordan det ville gå med de tre protagonistene Draper, Friday og Mona. Visse uheldige aspekter i forholdet mellom Draper og Friday må påpekes, til tider bærer det preg av herre- og slaveforhold.

Filmen ble spilt inn i Death Valley i USA, og det fungerer utmerket. Som kommentatorsporet påpeker treffer filmen godt i sin skildring av Mars ut fra tiden den ble laget og faktisk senere. Utseendet på planeten skulle vise seg å stemme ganske bra med bildene som kom fra Mars året etter. Filmen oppleves som en overgang fra 50-tallets katastrofe science fictionfilmer til de mer filosofiske og dyptpløyende filmene på slutten av 60-tallet, som 2001: A Space Oddyssey og Planet of the Apes. Men den har mye mer til felles med de sistnevnte.

Hele filmteamet hadde store forventninger til denne filmen, og skuffelsen var stor da den floppet. De følte at den hadde alle forutsetninger, men i stedet parkerte den karrieren til Paul Mantee, som spiller Draper. Kostymevalget til slavene hjalp vel heller ikke. De ser ut som egyptiske mennesker med Kleopatrafrisyrer. Budsjettet ble trangere og trangere og siste halvdel bærer preg av at pengepungen gikk tom. Synd, for filmen fortjener mer. Mantees tolkning er ektefølt og god, og Lundin/Friday fungerer godt. Barney som spiller Mona må slite med astronautdrakt og lendeklede for å skjule at han er en gutt, og fordi nakne dyr ble sensurert på denne tiden. Robinson Crusoe on Mars er en engasjerende science fiction som er meget god i første halvdel, og grei nok i siste.

Lyd og bilde

Bildet er i 2.35:1 og lyden er i mono. Siden bildet ble filmet ikke-anamorfisk, men ment å skulle forstørres senere er bildet litt mer uskarpt enn vi kunne ha håpet på. Dette er et valg filmskaperne gjorde for at spesialeffektene skulle bli bedre. For oss vil det gi seg utslag i mer filmkorn. Vi vil ikke få den ekstreme dybden og detaljnivået som bluray kan formidle. Men fargene er flotte og bildet er ganske godt. Lyden er også ganske god.

Ekstramateriale

Audio commentary featuring screenwriter Ib Melchior, actors Paul Mantee and Victor Lundin, production designer Al Nozaki, Oscar-winning special effects designer and Robinson Crusoe on Mars historian Robert Skotak, and excerpts from a 1979 audio interview with director Byron Haskin: Dette kommentatorsporet er fra 1994. Det veksles mellom de forskjellige aktørene og en stemme introduserer dem hver gang det veksles mellom dem. Dette er et ganske kjedelig kommentatorspor, og lydkvaliteten på regissør Haskins stemme er ganske dårlig.

Destination Mars, a video featurette by filmmaker and space historian Michael Lennick detailing the science behind the film: Denne dokumentaren på 20 minutter tar for seg NASA og hvor korrekt filmen gjengir det teknologiske. Det spekuleres i om mennesket bør sørge for en drivhuseffekt på Mars også, med tanke på fremtidig bosetning der.

Music video for Lundin’s song “Robinson Crusoe on Mars”: Hmmmm. Merkelige greier. Smørsang med tema fra filmen.

Stills gallery: Bildeshow som viser arbeidstegninger av romskip, hjelpemiddel og apparater. Mange av disse ble aldri brukt i filmen, men viser hvor mye arbeid som ble lagt ned i å få rammen rundt filmen korrekt. Fascinerende bildeshow.

Theatrical trailer: En ganske så dramatisk og påtatt trailer i 60-talls stil.

A booklet featuring an essay by Lennick as well as Melchior’s “Brief Yargorian Vocabulary” (a glossary of original alien dialect) and a list of facts about Mars, both from his original screenplay: Lennick som også deltar i dokumentaren har skrevet et rimelig interessant essay om filmen. Bakerst er det faktaopplysninger om Mars.