Shock Corridor

Shock Corridor (Criterion nr. 19)(Blu-ray)

1963 – Samuel Fuller (farger og svart-hvitt)

Paranoia

Nivå 1 (uten spoilers)

En ambisiøs journalist, Johnny Barrett, vil la seg tvangsinnlegge på et asyl for å løse en drapssak. Tre pasienter var vitner til drapet på en annen pasient. Johnny forbereder seg i et år, før ”søsteren” hans får ham tvangsinnlagt.

Nivå 2 (med spoilers)

Vi kommer inn i filmen midt under generalprøven som psykotisk pasient. Etter ett års drilling og kondisjonering av psykolog og redaktør, er Johnny Barret klar for troverdig å kunne forestille psykotisk og bli lagt inn på asyl. Cathy, hans kjæreste, har sagt seg villig til å anmelde ham og få hans tvangsinnlagt. Men nå har hun fått bange anelser. Hun er redd for hva som kan skje med hans mentale helse ved å bli sperret inne på et asyl i månedsvis. Men en målrettet Johnny og en hensynsløs redaktør presser henne til å følge avtalen.

Johnny skal forestille en mann med seksuell dragning mot sin søster, og aggressiv mot menn som prøver å oppnå kontakt med henne. Under intervjuet med sykehuslegen ser vi at Johnny er godt drillet. Han forventer ordrett spørsmålene som legen stiller. Etter en overbevisende forestilling blir Johnny tvangsinnlagt. Han er nå i posisjon til å prøve å få fisket ut informasjon fra de tre vitnene Stuart, Trent og Boden.

Ytre sett er Shock Corridor en thriller, hvor protagonisten samler sammen bitene i et puslespill for å løse en drapsgåte. Strukturen er klar og tydelig. De tre vitnene er midtpunktet i dramatiske og voldsomme sekvenser, men hver episode gir Johnny en nøkkelopplysning. Ved å tilnærme seg pasienten forsiktig og vinne hans tillit, vil Johnny tålmodig vente på det korte glimtet hvor den syke er normal og kan svare på spørsmål. Sakte men sikkert nærmer han seg navnet på drapsmannen. Spørsmålet blir etter hvert om hans mentale helse vil vise seg robust nok til å tåle påkjenningen og behandlingen. Fra Stuart finner han ut at morderen hadde hvite bukser. Det innskrenker gruppen av mulige drapsmenn til leger og pleiere. Fra Trent får han vite at det var en pleier, og av Boden får han vite navnet; Wilkes.

Men dette har tatt måneder å oppnå og Johnny bryter sammen. Tegnene har vært der lenge. Han begynner å ha problemer med å skille rollen sin med tilhørende kunstige situasjon, fra den virkelige verden. Han reagerer med skam og sinne på at Cathy kysser ham under et besøk. Her har han forsvunnet inn i rollen sin, hvor Cathy er hans søster. Dermed er vi i den noe spesielle situasjonen at vi sammen med Johnny har nøstet opp mysteriet og alltid har hatt like mye informasjon. Når han bryter sammen glemmer han navnet på morderen, mens vi vet det fremdeles. Jeg kan ikke huske å ha sett dette grepet på film før. Nå må vi følge Johnny på nok en jakt etter navnet på morderen, en Johnny som ikke er like frisk som han var før…

På sin egen særegne måte, tar Samuel Fuller opp mange store temaer i Shock Corridor. Korridoren, som er arenaen hvor de innlagte kan sosialisere seg, er et USA i miniatyr. Rasisme, seksuelle perversjoner, regresjon og psykiske lidelser blir illustrert. Etterkrigstidens paranoia har sjelden blitt bedre fremstilt enn her, føler jeg. Fuller henter alt grumset som ligger i dypet av en nasjons sjel opp til overflaten, deretter viser han hvordan det slår ut i et konfliktfylt enkeltmenneske. Stuart ble oppdratt av rasistiske foreldre og foret med hat og nasjonalisme fra liten av. Han ender som overløper til Sovjet under Koreakrigen, og blir mentalt syk av fordømmelsen han møter etter krigen hjemme i USA. Han tror nå han er sørstatsoffiser under borgerkrigen. Trent var den første svarte studenten på et hvitt universitet i USA, og måtte beskyttes av soldater for å kunne stå imot raseriet fra hvite mennesker i sørstatene. Det blir for stor påkjenning for ham og han bryter sammen. Inne på asylet tror han at han er grunnleggeren av Ku Klux Klan, og setter i gang raseopptøyer og mishandling av svarte pasienter. Boden var en Nobelprisvinner i fysikk og med på å utvikle atombomben. Noe i ham innså hva han hadde gjort, og han opplevde en regresjon tilbake til en seksårings nivå. Han tilbringer nå all sin tid med å tegne ufarlige barnetegninger.

Det er nok litt av Fuller å spore i Johnnys ambisjoner som journalist. Fuller startet jo karrieren sin som journalist og har aldri lagt skjul på at han elsker aviser. Vi som har sett en del intervjuer med regissøren, vil kjenne igjen replikker som Johnny uttaler i filmen. Ellers er Samuel Fuller glad i å legge igjen små hint til seg selv i filmene sine. I The Naked Kiss var det nettopp Shock Corridor som ble vist på kinoen Kelly passerer på begynnelsen. I Shock Corridor henger det et bilde av Fuller med sigaren på plass i garderoben på strippeklubben.

Det er en Griff i nesten alle Samuel Fullers filmer. Som regel er det en biperson, men politimannen som har en stor rolle i The Naked Kiss heter også Griff. Det viser seg at det var en mann Fuller ble kjent med i militæret, og som han har flettet inn i tegninger og filmer siden det. Det ikoniske bildet man har av Samuel Fuller med en stor sigar i munnen og en pistol i hånden under filminnspilling, er et korrekt bilde. Ofte fyrte han av pistolen for å få alles oppmerksomhet på settet. Den var heldigvis ladet med løskrutt.

Lyd og bilde

Shock Corridor var en av to filmer laget med Frinks som produsent, den andre var The Naked Kiss. De kom rett etter hverandre, og har den samme følelsen ved seg. Utseendet er ganske likt, men jeg vil si at The Naked Kiss er hakket hvassere. Litt skarpere, litt mer dybdefølelse enn i Shock Corridor. Aspektet er det samme, 1.75:1 og mono lyd. Lyden er meget god.

Ekstramateriale

New video interview with star Constance Towers by film historian and filmmaker
Charles Dennis: Første gang Constance Towers møtte Fuller var på en middag hjemme hos ham. Han snakket om Shock Corridor og tilbød henne rollen som Johnnys kjæreste, stripperen. Dette var en veldig kontrast til hennes tidligere roller. Ofte spilte hun pripne kvinner under borgerkrigen. Nå måtte hun ut på strippeklubber for å drive research. De var begge venn av John Ford. Han dukket opp under innspillingen for å beskytte hennes image under strippescenene. Selv kunne John Ford være hensynsløs med sine skuespillere. Iscenesatte ekteskapskonflikter for å få skuespilleren søvnløs og desperat, hvis det var passende for rollen. Dette er et fantastisk godt intervju med Constance Towers. Charles Dennis har laget en meget god intervjusetting, som fungerte godt også i The Naked Kiss ekstramaterialet. Avsnittet er denne gangen på 29 minutter.

The Typewriter, the Rifle and the Movie Camera, Adam Simon’s 1996 documentary on director Samuel Fuller: Hovedsakelig ser vi Tim Robbins i samtale med Samuel Fuller. Innimellom følger vi Quentin Tarantino og Robbins på skattejakt i Fullers kombinerte kontor og lager. Her finner de rekvisitter fra filmene hans som inspirerer til en liten samtale rundt filmen. Jim Jarmusch og Martin Scorsese deler også av sin kunnskap og hengivenhet angående Samuel Fuller. Jarmusch påpeker at Fuller er selvmotsigende og irrasjonell, fordi han har så enormt han skulle ha sagt. En spesiell og god dokumentar på 55 minutter.

Original theatrical trailer: Godt laget trailer. Den er bygget opp som pasientjournaler. Jeg ble virkelig nysgjerrig på å se filmen. Siden det er en Samuel Fuller film, var den som vanlig ganske dramatisk.

Illustrations by cartoonist Daniel Clowes and a booklet featuring an essay by critic and poet Robert Polito and excerpts from Fuller’s autobiography, A Third Face: My Tale of Writing, Fighting, and Filmmaking: Den samme layout som på The Naked Kiss, med illustrasjoner og et essay av Clowes, og utdrag fra selvbiografien til Samuel Fuller. Kvalitetsmessig er det ganske likt. Fuller forteller at han ble lurt av produsenten på disse to filmene, og aldri så noen penger. Men han hadde i det minste en produsent som ikke blandet seg i det hele tatt under innspillingen, og Fuller hadde også final cut. Så dette er en 100% Fuller-film.