The Killing of a Chinese Bookie
The Killing of a Chinese Bookie (Criterion nr. 254)(Blu-ray)
USA – 1976/1978 – John Cassavetes (farger)
Drap på en drøm
Nivå 1 (uten spoilers)
Cosmo driver en nattklubb/strippeklubb. Etter å ha satt seg i stor pokergjeld tilbyr gangsterbanden som driver pokerklubben ham en mulighet til å slette gjelden. Men det krever at Cosmo må overskride noen fundamentale grenser. Filmen kommer som del av en splitter ny blurayboks, Cassavetes: Five films.
Nivå 2 (med spoilers)
The Killing of a Chinese Bookie er en film som splitter Cassavetespublikummet. Noen mener at den er en av de beste filmene fra 70-talls amerikansk film, mens andre føler at den ikke når helt opp blant Cassavetes beste. Selv tilhører jeg den siste kategorien. Allikevel må jeg innrømme at det er en film som blir bedre for hvert gjensyn.
Cosmo er en mann som legger all sin stolthet i nattklubben han driver og arbeidet med å gjøre den best mulig. Han mener oppriktig at showene er gode og at stripperne er fantastiske. Dette er hans livsverk. Når da gangsterne dukker opp og truer hans livsprosjekt, ser han dem naturlig nok som noe som står mellom han selv og drømmen sin. De legger føringer på livet hans som leder ham ut på et sidespor. De symboliserer livets bitre realiteter.
Dette kan sees som en parallell til Cassavetes situasjon i Hollywood og arbeidet med sine egne filmer. Gangsterne er filmprodusentene, som tar fokus vekk fra arbeidet med selve filmen og presser aspektene ved inntjening og budsjett på Cassavetes. Produsentene dreper drømmen. Der er linken som gjør at Cassavetes føler en sterk sympati med Cosmo. Vi ser alle tydelig at klubben til Cosmo er en billig bule og at showene er begredelige. Men for Cosmo er det viktig og han følger sin drøm og sine preferanser. Slik Cassavetes gjorde, selv om omgivelsene dømte hans type filmer som lite salgbare og tapsprosjekter.
Etter alt arbeidet med distribusjonen etter A Woman Under the Influence var Cassavetes lei av alt arbeid av den typen. 14 dager senere startet de filmingen av The Killing of a Chinese Bookie. Ben Gazarra følte først at filmens historie ikke holdt. Etter en samtale med Cassavetes hvor han forsto hva filmen egentlig handlet om, løsnet det for Gazarra og han er i dag en sterk forkjemper for filmen.
Det var Godard som sa at alt man trenger for å lage en film er en vakker kvinne og en revolver. Dette er den eneste av Cassavetes sine seriøse filmer som inneholder en revolver. Cosmo må ta på seg å drepe den kinesiske lederen for en rivaliserende gjeng, slik at gangsterne kan forbedre sin posisjon i underverdenen. Da vil Cosmos spillegjeld bli slettet, men det er et drastisk steg han må ta. Etter å ha utført drapet blir han forrådt av gangsterne som gjerne vil få fjernet alle vitner. Dette fører til en slags ”shoot-out” i en nedlagt lagerhall, ganske så utypisk Cassavetes. Det er mer typisk ham at den ikke får den typiske løsningen.
Traileren gir inntrykk av en typisk gangsterfilm, men det er det jo selvsagt ikke. Det er mye gjenkjennelig Cassavetes her i dialogen og møtet mellom mennesker. Men å skulle få dette sømløst sammen med den ytre historien viser seg å være en krevende utfordring. Jeg føler at Cassavetes ikke helt kommer i mål med denne. Vanligvis bryr jeg meg ikke så veldig om en film bryter konvensjoner eller sjangerregler, men The Killing of a Chinese Bookie faller mellom to stoler. Jeg elsker Cassavetes på grunn av hans intelligente og presise beskrivelse av mellommenneskelige forhold. I denne filmen blir det for lite av det, selv om vi ser tidvise glimt som mellom Cosmo og moren til kjæresten hans. Jeg føler vi rives ut av denne settingen for ofte for å følge spillet som foregår mellom gangsterne og Cosmo. Når vi er godt inne i den delen, er det tilbake til klubben med dens merkverdige show. Kanskje er det rett og slett materiale til to historier i denne filmen.
Øyeblikket: Telefonsamtalen som Cosmo tar til klubben fra telefonkiosken. Selv etter å ha jobbet der i 7 år klarer ikke Jimmy å fortelle Cosmo hvilken sang som synges fra scenen. Selv ikke når Cosmo synger for ham i telefonen blir han sikker. Scenen fremstår som en indikasjon på at Cosmo legger noe mer engasjement i klubben enn de fleste. For ham er det et livsverk, for de andre er det et levebrød. En morsom scene med bakenforliggende alvor.
Lyd og bilde
Filmer laget av Cassavetes er ikke kjent for sitt polerte utseende. Om en skuespiller tidvis er ute av fokus, eller om kameraet er for nært, bekymret aldri Cassavetes. Skuespillerne beveget seg rimelig fritt og kameramannens oppgave var å henge på så godt han kunne. Derfor forventet jeg ikke sylskarpe og billedskjønne utsnitt. Så det må vel sies at bildet overgår mine forventninger selv om det ikke er perfekt i klassisk forstand. Det er uansett vel verdt å oppgradere til bluray når det gjelder denne boksen. Lyden er på samme nivå. Bildeformatet er 1.85:1 og lyden er mono.
Ekstramateriale
New, high-definition digital restorations of the 1976 and 1978 versions of the film, with uncompressed monaural soundtracks on the Blu-ray edition: Den første versjonen er ca en halv time lenger enn 1978-versjonen. Denne tiden går stort sett med til å utdype karakterene noe og å vie klubbshowene mer oppmerksomhet. Det er ingen tvil om at den ekstra tiden kler filmen. Vi får se hvordan Cosmo blir introdusert for pokerklubben i Santa Monica, og hvordan gangsteren som spilles av Seymour Cassel roser det Cosmo har fått til i sin klubb. Selv har det blitt en av hans yndlingsklubber og han er der ofte. Cosmo inviteres til Santa Monica, med alt betalt. I 1978 versjonen går vi glipp av alt dette, og vi ser bare Cosmo og jentene på en pokerklubb.
New interview program featuring actor Ben Gazzara and producer Al Ruban: Dette intervjuet er på 18 minutter. Publikum var rasende på The Killing of a Chinese Bookie. Den ble trukket etter seks dager på kino. Folk som så den var så frustrert at de på vei ut advarte publikum som sto i kø mot å se den. På grunn av sykdom hos klipperne ble ikke filmen helt slik Cassavetes ønsket den. Derfor klippet han den om og relanserte den i 1978. Da var den en halvtime kortere.
Audio interview with Cassavetes from the 1970s: Et sjeldent godt audiointervju. Her forteller Cassavetes om da han møtte en type som Cosmo, som eide en strippebule. Han var en veldig ordentlig, godt kledd og vennlig mann. Han hinter mot at filmen handler om arbeidsetikk, løsrevet fra om noe er riktig eller galt. Ofte gjøres ting for penger eller for hva man tror andre mennesker vil ha.
Stills gallery: Fine tidsbilder. Griper en spesiell stemning og tar vare på øyeblikket.
Trailer: Dette er en sær trailer på to minutter. Den gir inntrykk av at det er en gangsterfilm med et burleskshow kastet inn i miksen. Som den jo på en måte er…?
Hefte: Det er et tykt hefte som følger med i denne Cassavetesboksen, hvor hver film har sitt eget kapittel. Essayet til Lopate fremstår noe merkelig når vi sammenligner hans påstander med for eksempel Gazarras kommentarer i intervjuer på disken. Det føles naturlig å tro mer på Gazarra siden han hadde et nærmere kjennskap til prosessen ved filmen enn Lopate. Uansett er det jo interessant å få presentert to sider av omstendigheter rundt filmen. Det er flere ”autoriteter” på ekstramaterialet som Lopate snakker midt imot. Om det skyldes manglende forståelse eller ekstra god innsikt er ikke opp til meg å avgjøre, men jeg heller mot førstnevnte.