Election

Election (Criterion nr. 904)(Blu-ray)

USA – 1999 – Alexander Payne (farger) – 109 minutter

Flink pike

Nivå 1 (uten spoilers)

På en High School (omtrent det samme som videregående skole), skal det velges president for elevrådet. Tracy Flick (Reese Witherspoon) er den skoleflinke og ambisiøse eneste kandidaten. Lærer Jim McAllister (Matthew Broderick) ser seg lei på den strebete eleven, og manipulerer den populære idrettsstjerna Paul til å stille. Det er duket for en kampanje som skal få store konsekvenser for Jim. Her er det mange paralleller til amerikanske presidentvalg.

Nivå 2 (med spoilers)

Når noen går inn i et elevrådsvalg med den profesjonaliteten som Tracy Flick gjør, skal det mye til å ikke bli valgt. Jim McAllister er lei av den selvgode eleven Tracy Flick, som kommer fra et streberhjem. Hun er med i alle styrer hun kan, og han orker ikke tanken på å måtte samarbeide med henne på nok en arena. Han setter opp den populære, men dog så uintelligente sportsstjerna Paul, til å være motkandidat som elevrådspresident. Jim stopper ikke der, men manipulerer valget så Paul vinner. Det blir oppdaget, takket være en hevngjerrig vaktmester som husker at Jim kastet søppel utenfor søppelkassen. Ironien ligger tykk når det er stemmesedler som Jim har kastet oppi søppelkurven som blir hans bane.

At Jim kaster seg inn i valget med en slik iver, har sammenheng med at hans privatliv går rett vest. Å ta knekken på Tracy blir unormalt viktig for ham. Mens han lyver og bedrar på hjemmebane, blir terskelen for å gjøre det samme på jobb lavere. De to sfærene blandes sammen, noe vi ser i scener hvor bildet av Tracy blander seg inn i sexfantasier. Sammenblandingen er nok en videreføring av rollene som lærerkollegaen og vennen Dave Novotny sammenblander da han innleder et forhold til Tracy. Novotny utnytter Tracys umettelige behov for voksen annerkjennelse. Nok en sammenheng oppstår da Jim innleder et forhold til Daves ekskone, og slik ødelegger sitt eget ekteskap.

Begge ender med å miste jobben, og begge kan skylde på Tracy for det om de vil. Men sannheten er at de selv er ansvarlige for det.

Skolen Jim jobber på har ingen vinduer i klasserommene eller gangene. Det skaper en følelse av å være i en fabrikk, eller et fengsel. Men det er lærerne som er fangene, ikke elevene, i motsetning til en rimelig vanlig oppfatning. Dette temaet med Jim som en fange videreføres gjennom sekvenser som hvordan bilbeltet holder ham fanget mens Tracy prater til ham. Han vil helst bare vekk. I en annen scene går han gjennom et slusesystem for å forlate friidrettsbanen.

På det meste er det tre kandidater til presidentvalget. Tammy stiller i protest, som en uavhengig kandidat eller protestkandidat. På tiden filmen ble laget, vil hun minne om Ross Perot for de som husker ham i det amerikanske presidentvalget. Hun blir en stemme til den politiske apatien, en motvekt til de to andre kandidatene. Hennes tale blir filmet i en tagning, noe som gir henne en ærlig fremtoning. Paul blir den populistiske og populære tullingen, mens Tracy er den profesjonelle kandidaten med plan og ambisjoner.

Tracy kommer fra en familie hvor bare det beste er godt nok. Moren er pådriver for at Tracy skal utmerke seg på alle arenaer hun deltar. Kanskje er det et eksempel på syndromet om at «min datter skal få til alt det jeg selv ikke klarte». Presset hjemmefra er stort, men Tracy har personligheten til å takle det foreløpig. Kanskje vil hun en dag føle at hun ofrer for mye for dette, og at livet kan tilby andre ting. Men det er kun én gang vi føler at Tracy reflekterer over det, og selv da formidles det subtilt. Jeg tenker på da hun blir stående tankefull og se på Paul ved bilen sin, omkranset av venner, avslappet og glad.

Prosjektet var litt tregt til å komme ut av startblokkene, mest fordi Payne hadde liten interesse av å lage en High School-film. Først da han hadde lest boken, forstå han at dette var en komedie med masse muligheter for satire. Han legger på en del visuell symbolikk. Payne forsøker å knytte sirkler til Jim McAllister og rette linjer til Tracy. McAllister er fanget i sirkler, livet hans har ingen retning. Han jogger på en rund friidrettsbane, han tegner sirkler på tavla og han vandrer i sirkel i kontorlandskapet. Tracy er målbevisst og med en klar plan, derav rette linjer. Legg merke til scenen hvor hun slår ut benene på et sammenleggbart bord med fire bein. Hun slår ut fem ben. Der har du hennes vilje til å gå den ekstra mila eller gi 110%, og andre lignende klisjeer.

Søppel. Det er en fascinasjon for søppel i Election. Forsøk å se hvor ofte søppel er i fokus i filmen. Søppelkasser, mennesker som hiver søppel i søppelkasser, søppelbiler osv. Karakterene kvitter seg med søppel, men noen ganger kommer det tilbake inn i historien, med stor effekt. For eksempel plukker Tammy ut søppel fra containeren som Tracy har kastet det i. Jim får sparken etter at vaktmesteren har funnet stemmesedlene Jim kastet i søppelkurven.

Epler er symbolet på lærere eller annerkjennelse av lærere, men også for syndig fristelse. Det knyttes til McAllisters fristelse overfor elskerinnen og å tukle med valgresultatet. Election er en film som bruker en tydelig form for visuell historiefortelling. I den verste krisen i livet sitt står Jim McAllister ved siden av et pissoar og forsøker å få telefonkontakt med kona. For den bevisste seer forsterker dette tablået følelsen av at han pisser bort livet sitt (pissing his life away). Andre seere ser bare en mann på en do som ringer kona si. Så er det subtilt eller ikke? Det avgjøres av seeren egentlig. En av form av denne visuelle historiefortellingen, er kontrast mellom fortellerstemmen til Jim McAllister, og det vi ser i bildet. Som oftest viser bildene at det står dårligere til enn det fortellerstemmen sier.

Husene i Election er spesielt realistiske. De er av vanlig størrelse, ikke så store som vi er vant til å se dem i amerikanske filmer. Det er lett med store hus, det gir god plass til å bevege kameraene. Payne misliker det sterkt. Han treffer også godt med fargevalg og generell estetikk. Huset til McAllisterfamilien har et lite sexy innemiljø. Til og med sengetøyet viser hvor sterilt og lite fruktbart ekteskapet er. Det får vi bekreftet da vi ser hvor trist sexlivet deres er. Utroskapet hans gir ham følelsen av vår, sol og italiensk film. I sine fantasier kjører han rundt i en kabriolet og snakker italiensk. Hans egentlige bil er bilen til en impotent mann. Elskerinnens hage er vårlig og seksuell. Det hele ender i tragedie da elskerinnen ikke møter opp til stevnemøtet deres, men heller drar hjem til kona hans og forteller alt.

Broderick gjør en meget god rolletolkning i Election. Han spiller vanligvis en litt barnlig, sjarmerende karakter, men her er han mer av en middelaldrende og troverdig karakter. Witherspoon gjør kanskje sitt livs rolle som Tracy, filmens midtpunkt for meg.

Filmer som kan oppleves like i handling, tone, stil eller tema: The War Room, Tanner ’88, Clueless, Citizen Ruth, Primary Colors og Bulworth.

Øyeblikket: Tracy forhøres om episoden hvor noen har revet ned valgplakatene. Hun er sikker på at hun er avslørt da Tammy dukker opp og sier hun vet hvem som gjorde det. Men bare Tracy kan slå om så fort etter at hun forstår at Tammy har tatt på seg skylden. På to sekunder har hun gått fra ydmyk gjerningskvinne til rasende og forulempet, og skjeller ut Tammy for å ha gjort noe slikt. Og det er essensen av Tracy.

Lyd og bilde

Bildeformatet er 2.40:1. Det er et strålende bilde, med flotte farger og høy grad av detaljer. Dybden i bildet er god. Lyden er 5.1 surround DTS-HD Master Audio. Det er et meget godt lydspor, med aktivitet i alle kanaler. Dialogen er veldig klar og tydelig.

Ekstramateriale

Audio commentary from 2008 featuring Payne: Et hyggelig kommentarspor. Payne er flink til å snakke om hvorfor han gjør de valgene han gjør, og deler gjerne tankene sine rundt symbolbruk. Han forteller om det som fungerer og det som kanskje ikke fungerte så godt.

New interview with actor Reese Witherspoon: Dette er et helt nytt intervju. Hun forteller at hun under audition sa at de godt kunne velge en annen skuespiller, men det ville være en feil. Hun var overbevist om at dette var rollen for henne. Og det var det absolutt. Hun visste hva som drev Tracy Flick, og hvordan hun ble slik. Siden filmen kom ut har hun ofte blitt assosiert med rollen som Tracy. 10 minutter.

The Passion of Martin, Payne’s 1990 UCLA thesis film, with a new introduction by the director: Introduksjonen er på 11 minutter. Her snakker Payne om hvordan han startet med film, og arbeidet med eksamensfilmen The Passion of Martin. Filmen er en god film, men selvfølgelig ikke uten mange skjønnhetsfeil. Allikevel en film å være stolt av. Herlig tilleggsmateriale!

TruInside: “Election,” a 2016 documentary featuring on-set footage and interviews with cast and crew: Idéen var å putte alt fra et presidentvalg inn i et videregåendevalg. En ekte skole ble brukt, og de spilte inn scener i et ledig klasserom mens undervisningen foregikk i de andre. Bortsett fra skuespillerne, ble de andre rollene besatt av elever ved skolen. Så også med lærerne. 40 minutter.

Omaha local-news reports on the film’s production: Kort sekvens med lokale intervjuer. Ganske kjedelig. Halvannet minutt.

Trailer: Kjempebra. Morsom opprulling fra slutten. 2 minutter, 30 sekunder.

An essay by critic Dana Stevens: Election er Barack Obamas favoritt blant politiske filmer. Stevens mener at Election og Paynes forrige film Citizen Ruth opererer i domenet til Preston Sturges, og det kan jeg si meg enig i. Godt essay av Dana Stevens.