Betty Blue

Betty Blue (Criterion nr.1002) (Blu-ray)

Frankrike – 1986 – Jean-Jacques Beineix (farger) –185 minutter – Drama, psykisk lidelse, kjærlighet

Uten grenser

Nivå 1 (uten spoilers)

Betty og Zorg møtes og får straks et heftig og erotisk forhold. Han bor og jobber i en bungalowlandsby. Etter bare en uke står Betty på døren etter å ha mistet jobben sin. Hun trenger et sted og bo, og flytter inn med Zorg. Det ville kjærlighetslivet fortsetter, og Zorg får gradvis se Bettys trøblete personlighet bak det usedvanlig vakre ytre. Bettys ukontrollerbare temperament får store konsekvenser for dem begge.

Nivå 2 (med spoilers)

Zorg blir tydelig grovt utnyttet av sjefen sin, som er rett og slett en drittsekk. Han lar aldri en sjanse gå fra seg til å påpeke makten han har over Zorg. Han eier arbeidskraften hans og bungalowen han bor i. Da Betty flytter inn med Zorg, forlanger han at de to skal male 500 bungalower. Hun uten lønn. Betty og Zorg er veldig forskjellige i måten de står opp for seg selv. Han er konfliktsky, og går med på altfor mye. Betty tar ikke dritt fra noen som helst. Så vi har en film hvor en mann forteller historien om en kvinne som er alt han ikke er.

Hun reagerer med rette på at huseieren kommer inn i huset deres som han vil, og står og stirrer på det nakne paret i senga. Da hun forstår at det ikke var èn bungalow de skulle male, men 500, heller hun et spann maling over bilen hans. Senere skal hun kaste ham ned fra verandaen. Hun avslutter oppholdet deres i bungalowlandsbyen med å kaste alle tingene deres ut av vinduet før hun tenner fyr på hele bungalowen. Hun har tatt vare på det aller viktigste, og de setter kursen mot Paris. Der kan de bo hos en venninne.

Betty er avhengig av å kunne beundre kjæresten sin. I det forholdet ser ut til å havarere i bungalowen nettopp på grunn av hun ikke finner noe å beundre hos Zorg, finner hun notatbøkene hans i en eske. Dette er en roman han ønsker å skrive. Hun sitter hele natten og leser, og blir voldsomt imponert. Det å få denne romanen utgitt blir hennes livsprosjekt. Her ser vi en av de fine sidene av Betty. Hun legger ned en voldsom jobb ved å maskinskrive notatene, og kontakter alle forlag i Paris.

I Paris skal Bettys psykiske lidelse eskalere. Vi får aldri vite hva slags diagnose hun har, men jeg gjetter på bipolar lidelse. Hennes type innebærer psykoser, utagererende og voldelig oppførsel, og til slutt selvskading. Det ender med at hun stikker ut sitt eget øye og havner på sykehus, reimet fast i sykehussenga. Før vi kommer dit i fortellingen, har hun angrepet en restaurantgjest med gaffel og kuttet en forlagsredaktør i ansiktet. Han hadde refusert Zorgs roman.

Det er når de flytter til en liten landsby og driver en pianobutikk at det helt går over styr. De er lykkelige når Betty viser Zorg en graviditetstest som er positiv. Men Betty tar en oppfølgingstest senere, som er negativ. Da starter nedturen på ordentlig. Selvskadingen eskalerer, og det blir flere dramatiske episoder. Vi forstår at dette ikke ender godt. Når Betty er tungt medisinert i sykehussenga etter å ha stukket ut øyet sitt, får ikke Zorg kontakt med henne. De sverget en gang at de aldri skulle la kjærligheten deres ta slutt. Derfor avslutter Zorg livet hennes ved å kvele henne med en pute.

Betty Blue er en perfekt film for unge mennesker i 20-årene. Den ville, overskridende kjærligheten med to vakre mennesker må føles veldig tiltrekkende og inspirerende. Betty er blendende vakker, og ble et sexsymbol over natten. Alle 20 år gamle gutter som så denne filmen på 80-tallet måtte bli forelsket i henne. Jeg vil nok si at dette er en type film som unge menn vil sette på sin 10 på topp liste, sammen med Fight Club, Matrix, True Romance, The Fifth element, Leon osv. Jeg var selv en av dem. En slik liste man vokser fra når man blir eldre, selv om det er gode filmer. Det er bare det at det finnes så mye bedre der ute når man med alderen utvider horisonten sin. For Betty Blue er ikke like perfekt som den var da man så den som ung, og det er andre aspekter ved historien som nå er mer interessant. Først og fremst utviklingen av sykdommen og dynamikken mellom Zorg og Betty som par. Hennes valg styrer hans liv fullstendig.

Filmer som kan oppleves like i handling, tone, stil eller tema: Natural Born Killers, De Elskende på Pont Neuf, Bad Timing, Blue is the Warmest Colour og The Unberable Lightness of Being.

Øyeblikket: Jeg kunne valgt den triste avslutningen, hvor Zorg avslutter Bettys liv. Jeg velger heller en scene som viser hvorfor Zorg og vi som ser filmen er så betatt av den vakre Betty. Det er tross alt disse bildene vi vil huske filmen for. Betty har lest alle notatene til Zorg, og funnet noe hun kan beundre ham for. Da han kommer hjem fra jobb, har hun ryddet, laget god mat til dem, og stråler. Kjærlighet er ikke betingelsesløs, vi trenger å beundre partneren vår for å kunne elske. Og Betty kan å elske. Her er hun øm, sexy, lykkelig og sjarmerende. Slik vi håper hun alltid kan være.

Lyd og bilde

Denne blurayen overgår ikke en veldig god DVD. Den har en spesielt forsterket fargekoloritt, og fargene blør litt til tider. Jevnt over mangler det gode detaljnivået og dybden i bildet. Det er et godt bilde, men ikke supert som en bluray kan være. Bildeformatet er 1.66:1. Lyden er bedre, og den vakre musikken kommer fint fram. Dialogen er klar. Lydformatet er ukomprimert mono.

Ekstramateriale

Blue Notes and Bungalows, an hour-long documentary from 2013 featuring Beineix, actors Jean-Hugues Anglade and Béatrice Dalle, associate producer Claudie Ossard, cinematographer Jean-François Robin, and composer Gabriel Yared: I denne dokumentaren på 64 minutter fortelles det om prosessen med å finne de to hovedrollene. Fotografen forteller om den spesielle filmtypen de valgte, og hvordan de manipulerte den ytterligere for å få enda mer farge i den. Interessant nok foretrakk skuespilleren som spilte Zorg den korte versjonen av filmen. Det gjorde også produsenten. Fotografen og regissøren foretrekker den lange versjonen, som denne omtalen handler om. Filmen ble nominert til 9 franske Oscars, men vant kun en. For filmplakaten.

Making of “Betty Blue,” a short video featuring Beineix and author Philippe Djian: Her får vi vite litt om forfatteren, Philippe Dijan. Han forteller at Betty er satt sammen av ulike sider ved kvinner han har kjent. 13 minutter.

Le chien de Monsieur Michel, a short film by Beineix from 1977: En kortfilm av Beineix som handler om en fattig mann som later som han har en hund. Slik får han gratis kjøttrester fra en slakter, som han spiser selv. Men etter hvert blir naboene i blokken for nysgjerrige på hunden. Han må bjeffe fra leiligheten og lage fotspor i trappene for å overbevise dem om at han faktisk hund. 16 minutter.

French television interview from 1986 with Beineix and Dalle: Greit program hvor regissøren og Beatrice Dalle som spiller Betty blir intervjuet. 8 minutter.

Dalle screen test: Intervjues for å se henne snakke. Hun forteller om ekskjærester, modelljobber og slikt. 8 minutter.

Trailers: To trailere. Den første er kreativt klippet hvor bilder som ikke hører sammen i filmen settes opp mot hverandre. Den andre er mer dramatisk og sexfokusert.

An essay by critic Chelsea Phillips-Carr: Godt essay om produksjonen, boken, mottakelse og rennomè.