To Sleep with Anger

To Sleep With Anger (Criterion nr.963) (Blu-ray)

USA – 1990 – Charles Burnett (farger) –102 minutter – Psykologisk drama, folklore.

Djevelen i menneskeham

Nivå 1 (uten spoilers)

En vanlig afroamerikansk familie i et solid nabolag i Los Angeles. Storfamilien har sine utfordringer, spesielt forholdet mellom de to sønnene. Men det skal bli verre da den gamle familievennen Harry uanmeldt dukker opp på døren.

Nivå 2 (med spoilers)

Harry har ikke sett ekteparet Gideon og Suzie på 30 år. De kommer fra samme sted i sørstatene, og har en felles historie og vennekrets. Harry trenger et sted å overnatte noen netter, men det skal vise seg at oppholdet blir ganske så langt. Omtrent umiddelbart vises hans påvirkning på de i umiddelbar nærhet. Hattie er ikke glad for å se ham. Hun har en fortid som har vært trøblete forstår vi, med en livsførsel som ikke har vært eksemplarisk. Harry liker å snakke om alle mennene hun har hatt. Men så ble hun frelst. Hun er den første som forstår Harrys virkning på omgivelsene, og råder Suzie tidlig til å kaste han ut fra hjemmet deres. Men det skal ta lang tid før Suzie forteller Harry at han ikke er velkommen lenger.

Babe er den i familien som blir sterkest påvirket av Harry og hans tilstedeværelse. Han er et materielt orientert menneske, og kan fristes av idéer som innebærer penger. Dette lukter Harry seg fram til med tid og stunder. Babe har alltid følt seg underlegen og nedprioritert i forhold til den eldre broren Junior. Dette gjør ham mer disponert for å trekkes mot Harry som en slags farsfigur eller forbilde. Babe er mer individuell enn sin familieorienterte storebror. Han stiller ikke like mye opp for familien, noe som kan skyldes at han føler at ingenting han gjør er godt nok faren Gideon. Den eneste som ikke blir påvirket av Harrys er Babes sønn Sunny.

Hva er så Harrys påvirkning på familien? Han har stadig kommentarer som idoliserer den gamle levemåten i sør. I det ligger en kritikk av slik familien lever i dag. Harry har også en hang til overtro, som harelabber og lykkemedaljonger. Denne overtroen deler han med Gideon som savner sin «toby», et halskjede, ved filmens begynnelse. Kan det være starten på all ulykke som skal ramme ham og familien?

Harry blir mer og mer husvarm, og etter hvert inviterer han gamle felles venner inn i huset. Dette skjer etter at Gideon har blitt sengeliggende med alvorlig sykdom. Vi får en følelse at Harry hugger til som en slange når Gideon er svak. Huset hans kan erobres. Dette synet forsterkes av å se en av de gamle vennene til Gideon og Suzie gjøre seg lekker for Suzie, og legge fram sin sak som en passende make for henne om Gideon skulle stryke med. Hyenene kretser rundt huset.

Folklore er en stor bestanddel i To Sleep With Anger. Vi ser stadig tegn på at overtro er en del av dagliglivet i dette miljøet. Harry blir fullstendig satt ut av at Sunny rører skoene hans med en kost. Da Harry skal slakte en høne må symboler risses inn i sanden foran høna. Salt kastes over skulderen. Da Gideon ligger syk til sengs og presten kommer for å be for ham, ser vi at Suzie har lagt blader fra en busk i fotenden av sengen. Om vi spoler fram til Harry har vært der en stund, vil vi se Suzie spørre Harry direkte om han er god. Vi andre stiller oss spørsmålet om Harry er Djevelen. Harry snakker ned det å være god mot andre mennesker. Han får Babe til å slå sin kone, og Harry hevder at kvinner er mindreverdige. Han råder Babe til å dumpe kona si. Det ligger alltid en trussel om vold i luften når Harry er til stede. Eller kanskje mer en forherligelse av vold. Han hinter mot en fortid hvor han har brukt kniv, men vil ikke bli for spesifikk. Junior er tydelig på at han ikke liker Harry. Hattie sier rett ut at Harry er ond.

Når aggresjonen mellom familiemedlemmene er på sitt sterkeste og en kniv er involvert i konflikten mellom Junior og Babe, er det Suzie i kraft av sin rolle som matriark som løser situasjonen. Hun griper om bladet på kniven og ved å spille sitt blod for sine sønner, vekker hun dem slik at de ser hva de faktisk holder på med. De forener krefter i å få sin mor på sykehuset, og finner tilbake til hverandre. Når Suzie ser sønnene omgås på sykehuset som i gamle dager, varmer det hennes morshjerte. Harrys grep om Babe brytes her.

To Sleep with Anger er en film som på mesterlig vis bygger opp en uhyggelig stemning. Små drypp fra fortiden gir oss et bilde av Harry som gjør oss sikre på at han nærmest er en demon. Vi ser virkningene av de uskyldige setningene hans når bror vender seg mot bror. Jeg kunne ikke annet enn å tenke på Asterix-tegneseriealbumet «Brann i rosenes leir», hvor Cæsar planter en provokatør i den lille gallerlandsbyen. Provocalorius Psychopatus garanterer splid og uvennskap hvor enn han går. Og ganske riktig, etter kort tid er alle gallerne i tottene på hverandre.

Charles Burnett er en av de store svarte filmskaperne, mest kjent for Killer of Sheep fra 70-tallet. Han har jobbet hardt for hver sjanse han har fått, og løfter fram afroamerikansk dagligliv på en realistisk måte. I To Sleep with Anger er det en vanlig afroamerikansk middelklassefamilie som portretteres. Her er ikke narkotikaproblematikk, gjenger eller kriminalitet. Det er befriende.

Danny Glover var produsent på filmen, men fant også ut at han ville lese for rollen som Harry. Det var et lykkelig valg. Han gir et fint portrett av en ulykkelig mann som også gjør alle rundt seg ulykkelige.

Filmer som kan oppleves like i handling, tone, stil eller tema: JD’s Revenge, George Washington, A Raisin in the Sun og Claudine.

Øyeblikket: Da Babe har blitt så påvirket av Harry at han slår kona si på kjøkkenet. Det oppleves som en demon har tatt bolig i ham. Handlingen er et sjokk for alle involvert, vi forstår at dette aldri har skjedd før. Harry gliser nok i skjegget over makten han har over Babe.

Lyd og bilde

Bildet er godt og har en fin filmkvalitet ved seg, men er ikke superskarpt. Fargene derimot er gnistrende. Formatet er 1.85:1. Lyden er 2.0 surround DTS-HD Master Audio. Dialogen er klar og tydelig, i et rolig lydbilde. Filmen er veldig dialogdrevet.

Ekstramateriale

Of Family and Folklore, a new interview program, featuring Burnett, actors Danny Glover and Sheryl Lee Ralph, and associate producer Linda Koulisis: Den beste dokumentaren her. Vi får litt bakgrunn og tolkning av denne merkelige mannen som er så dypt knyttet til sørstatsmåten å leve på. I tillegg fokuserer dokumentaren på overtroen som følger også det moderne bymennesket. 24 minutter.

A Walk with Charles Burnett, a new hour-long conversation between Burnett and filmmaker Robert Townsend that revisits Burnett’s films and shooting locations: De to filmskaperne vandrer rundt og besøker de gamle lokasjonene fra Burnetts filmer, spesielt Killer of Sheep. Det er en ypperlig anledning for Burnett å utbrodere og fortelle små historier fra innspillingene. Han mener Los Angeles var like rasistisk som sørstatene. Lover hemmet svarte, og boliger var ikke lov å selge til ikke-hvite. Det var mye aktivisme i svart filmskaping på denne tiden. 56 minutter.

Short video tribute to Burnett produced for the Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ Governors Awards ceremony in 2017: Mange svarte skuespillere og filmskapere hyller Charles Burnett på en prisutdelingssermoni. 6 minutter.

An essay by critic Ashley Clark: Godt og konsist essay om filmen og Burnett.