Pierrot le Fou

Pierrot le Fou (Criterion nr. 421)(Blu-ray)

1965 – Jean-Luc Godard (farger)

Alt er lov

Nivå 1 (uten spoilers)

Dette er en Jean-Luc Godard film, men man kan jo prøve å gjengi handlingen allikevel. En familiefar blir lei av sitt meningsløse liv, og stikker av med barnevakten. Sammen opplever de skumle episoder i kriminelle miljøer og romantisk idyll i nydelige naturomgivelser.

Nivå 2 (med spoilers)

Pierrot le Fou markerer slutten på en Jean-Luc Godardsyklus av filmer som startet med Breathless i 1959. Etter denne ble alt mer politisk, og mindre lekende. Filmen er full av referanser til hans tidligere verker, så noe av moroa er å forsøke å legge merke til dem. For de som er kjent med hans intense forhold til hovedrolleinnehaver Anna Karina, er det mange referanser til det forholdet å kjenne igjen også.

Noen har påpekt at Pierrot le Fou er Breathless baklengs. Referansene til tidligere filmers scener kan også være utført som identiske bilder. Når det gjelder det skrantende forholdet til Anna Karina er det flere iøynefallende metaforer (”Hva skal jeg gjøre?” ”Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre”) til de mer subtile (bilen tom for bensin som tegn på ødelagt forhold).

Samtidig sparker Godard mot Vietnamkrigen, og amerikanere generelt. Marianne er involvert i våpenhandel og folk blir drept rundt dem. Torturmetoder som bringer assosiasjonene til Algerikrigen brukes på Belmondo. Alt dette blir pakket inn i en film som Godard ikke hadde ide om hva han ville med en uke før filmingen startet. Resultatet er en modig, livlig og unik film som jeg personlig likte meget godt. Det er mulig at innholdet enten er fraværende eller godt skjult, men formen er en nytelse. Filmen kan utmerket godt bare føles.

Lyd og bilde

Lyden er i mono, og mono kan være flott! Her er det det. Bildet er i 2.35:1 og dette er et av de beste bluraybildene jeg har sett. Knallsterke farger, høyt detaljnivå, fin gjengivelse av filmkorn og dette på en film fra 1965. Topp utgivelse!

Ekstramateriale

New video interview with actor Anna Karina: Når hun jobbet med Godard, brukte de aldri manus. Det var heller aldri noen som satte spørsmålstegn ved hvorfor Godard gjorde slik eller slik. Anna Karina mener filmen kanskje handler om følelser og om hvordan unge mennesker vil leve. Dette er et veldig godt intervju på 15 minutter.

A “Pierrot” Primer, a new video program with audio commentary by filmmaker Jean-Pierre Gorin: Dette er et meget original og sært essay. Vi får servert en 36 minutters analyse av begynnelsen på filmen av en annen filmskaper, Jean-Pierre Gorin. Her gjelder det å følge med, for det er mye å lære om Godards tenkemåte her. Spennende! Han viser hvordan ord, bilde og musikk underbygger budskapet hos Godard, samtidig og i sekvens.

Godard, l’amour, la poésie, a fifty-minute French documentary about director Jean-Luc Godard and his work and marriage with Karina: Grundig dokumentar på 53 minutter om Godards filmer og hans muse Anna Karina. Han ville ende forholdet med henne i flotte, levende farger. Ville blitt feil med Alphaville.

Archival interview excerpts with Godard, Karina, and actor Jean-Paul Belmondo: Et morsomt intervju på 9 minutter. Belmondo svarer at det er en klisje at man må være litt lik karakteren man skal spille. Han har jo tross alt spilt prest også… Godard avviser at filmen er basert på historien om en ekte gangster ved navn Pierre Loutrel, som verserte i media tidligere.

Theatrical trailer: Ok. Godardsk.

A booklet featuring a new essay by critic Richard Brody, a 1969 review by Andrew Sarris, and a 1965 interview with Godard: Meget godt hefte, med intervjuet med Godard som hakket vassere enn de to andre essayene.